En tidig julklapp - månadsavgiften sänks med fem procent

Från årsskiftet sänks månadsavgiften för Kompassen med fem procent.

Det är en av flera nyheter som du kan läsa om här.

Vid föreningens styrelsemöte 23 november beslutades om en budget för 2022, som bland annat innebär en sänkning av månadsavgifterna med fem procent.

Detta innebär att avgifterna nu blir lägre än när föreningen bildades 2002 - för 20 år sedan!

Företaget PART, som hanterar avgifterna, räknar fram de nya avgifterna och skickar ut aviseringar.

Att avgifterna nu kan sänkas beror på att:
- räntorna på våra lån succesivt har sänkts och förväntas förbli låga även de närmaste åren
- de överskott som uppstått de senaste åren har utnyttjats för extraamorteringar på våra lån, vilket medfört sänkta räntekostnader
- föreningen har varit sparsam och pressat kostnader för drift och förvaltning
- milda vintrar har medfört att kostnaden för fjärrvärme blivit lägre än budgeterat
- solcellssystemet levererar överskottsel till den sydsvenska elmarknaden – till bra pris – vilket medför lägre elkostnad för föreningens egen förbrukning (elöverskottet levereras till HEM).


Föreningens ekonomi är god

En ekonomisk tillbakablick på de gångna 10 åren (2011-2021) visar att:

- föreningens lån har minskat med ca 7,3 miljoner kr (från 29,5 milj till 22,2 milj kr)
- den årliga räntekostnaden på lånen har minskat med ca 965 000 kr (från 1,17 milj kr till 207 000 kr)
- kostnaden för drift och underhåll har ökat med 315 000 kr (från 977 000 kr till 1 292 000 kr)
- delkostnaden för fjärrvärme har, trots olika vinterväder, varierat kring ett snitt på ca 340 000 kr/år


Styrelsemöten

Under pandemin har styrelsen haft digitala möten, men efter sommaren har vi återgått till ”normala” möten igen. Vi brukar ha 5-7 styrelsemöten under ett år.


Kompassen fyller 20 år – det skall vi fira!


Bostadsrättsföreningen Kompassen har 2022 funnits i 20 och någon gång under våren/försommaren tänker vi fira detta. Vi ser fram emot firandet och hoppas du kommer med?

Har du förslag på hur vi kan fira denna årsdag – hör av dej...


Fastighetsunderhåll


I slutet av förra året inspekterade en expert från Västtak de utskjutande betongtaken mellan våningarna fyra och fem. De har föreslagit följande åtgärder: att lägga takpapp på betongtaken enligt gängse normer för att undanröja dropp och inträngande vatten i husfasaden. Detta arbete har försenats men planeras genomföras till våren.


Sophanteringen

Som du kanske noterat, finns nu i soprummet till höger två bruna soptunnor. I dessa får endast gröna soppåsar slängas!

De gröna soppåsarna får endast innehålla matavfall, som till exempel frukt och grönt, matrester, tepåsar och kaffefilter, ben och rens. Av ditt matavfall blir det både biogas (fossilfritt bränsle för bilar) och biogödsel (att sprida på åkrar).

Ventilationskontroll OVK

2020 utfördes en ventilationskontroll av våra tre hus och resultatet blev inte godkänt. Därför måste en ny, grundligare kontroll genomföras och då krävs tillgång till varje lägenhet.

Med tanke på nuvarande coronapandemi har styrelsen bedömt att en sådan kontroll inte har kunnat göras i år, därför är förhoppningen att kontrollen i stället kan göras till våren.


Laddstationer för elbilar


Föreningen har idag fem laddstationer för elbilar i garaget. För nuvarande används två av dessa laddstationer, men ytterligare två medlemmar vill hyra p-platser för sina elbilar. Eftersom de idag inte har p-platser i garaget står de i kö.

Efterfrågan på laddstationer väntas öka – därför har styrelsen i budgeten tagit med en utbyggnad med minst 5 laddstationer nästa år. Samtidigt beslöt styrelsen att hyrestillägget ändras till 350:-/mån (tidigare 275:-/mån) för en p-plats med laddstation.


Avtal med mobiloperatören 3


Sedan tio år tillbaka hyr Telia plats för mobilsändare på hus 17:s tak. Konkurrenten, mobiloperatören 3, har tagit kontakt med Kompassen och vill sätta upp mobilsändare på hus 19:s tak. Ett 10-årsavtal finns nu förhandlat och väntar på signering...


Tips inför kommande vintern

Värmeelementen i lägenheterna styrs av termostater från Danfoss. Det är en fördel att regelbundet ”motionera” dessa termostater, genom att vrida reglaget från min till max några gånger. Smuts, som cirkulerar i varmvattnet, lossnar då och flödet blir effektivare igen. Så - regelbunden motion är nyttig - inte bara för dej utan även för termostaten!


Brandvarning

Testa brandvarnarna, så att de fungerar, byt batteri om så behövs! En brandfilt är bra att ha, om det börjar brinna, exempelvis  i köket. Så här inför jul vill vi också uppmana alla medlemmar att vara extra varsamma med levande ljus. Lämna aldrig stearinljus och värmeljus utan tillsyn...