Höjda räntor och hög inflation – hur påverkar det Kompassen?

Det har varit ett turbulent år i ekonomin, krig i Ukraina, höjda energi- och råvarupriser, vilket gett en hög inflation – 8 procent i Sverige. Riksbanken kommer i år att ha höjt styrräntan från 0 till (snart!) 2,5 procent.

Först skall sägas att föreningens ekonomi är god, därför sänktes ju månadsavgiften vid årsskiftet med förhoppningen att räntan skulle fortsätta vara låg! Vid halvårsskiftet hade föreningen 1,3 miljoner i likvida medel på banken. Föreningens största kostnader är räntor på lånen och fjärrvärme.


Räntor
Föreningen har cirka  22 miljoner i lån (under 10 år har vi amorterat 7,3 miljoner), fördelat på 3 lån, ett ”rörligt” (1-års) lån, två 3-årslån med ränta 0,69 procent, 1,2 procent resp 0,8 procent. Räntekostnaden 2021 var 228 000:- De höjda räntorna kommer att påverka föreningen med en viss fördröjning, när lånen skall förnyas. 2023 kommer vi då att få ca 2,5 procent högre räntekostnader på cirka 13,5 miljoner i lån, det
innebär cirka 340 000:- Nästa års räntekostnader kan då beräknas bli ca 570 000:- dvs mer än en fördubbling.

Fjärrvärme
Föreningens andra stora kostnadspost är fjärrvärme, den är dessutom svår att budgetera eftersom vi inte vet hur kall vintern blir. Leverantör av fjärrvärme är det kommunala HEM och 2021 var kostnaden för uppvärmning 374 000:- HEM kommer att höja fjärrvärmetaxan 2023 och vi har sökt information om taxehöjningen, men inte fått något svar. Vi hoppas på en höjning med ”bara” 5-10 procent.

El
Tack vare att vi investerade i solpaneler, drabbas vi inte av höjda elpriser. Föreningen har halverat andelen köpt el, samtidigt som vi producerar och säljer cirka  20 000 kWh/år till för nuvarande ett mycket bra pris.

Budget för föreningen 2023
De ekonomiska förutsättningarna för nästa års budget har således ändrats och styrelsen har ett svårare budgetarbete än tidigare år. Men i början av december skall budgeten vara klar och med den även månadsavgifterna för 2023.


Spartips: hur du minskar kostnaden för el
Alla medlemmar har ett elavtal med HEM, de flesta har både nät och elförbrukning från HEM. Nätavtalet gäller säkert 20A (ampere), men ringer du HEM och ändrar till säkring 16A Lägenhet, så kan du spara pengar! Part gör ändringen, kostnad ca 600:- efter Rut. Stora pengar att spara